Osigurajte vaš posao
Obezbeđenje objekata
Fizičko obezbeđenje
Video nadzor

Osigurajte vaš dom
Obezbeđnje objekata
Fizičko obezbeđenje
Video nadzor
  Ukoliko ste:

 • mlađi od 30 godina
 • imate vozačku dozvolu
 • niste osuđivani
Popunite formular i očekujte naš
poziv na razgovor.
Video nadzor i alarmni sistemi

Video nadzor je sastavni deo bilo kojeg ozbiljnijeg integralnog sistema obezbeđenja. Osnovni cilj sistema jeste da se spreči odnošenje vrednih stvari iz štićenog prostora ili objekta, da se smanji vreme boravka provalnika u prostoru dolaskom interventnih ekipa, policije i sl.

Celokupna instalirana oprema za tehničko obezbeđenje, bilo da je reč o protiv provalnim alarmnim sistemima, sistemima video nadzora-CCTV sistemima, može da se prati, kontroliše iz jednog centra. U Centru za tehničko obezbeđenje objekata, putem računara i specijalnih programskih paketa, može se vršiti nadzor, upravljanje sistemom tehničkog obezbeđenja, servisiranje određenih funkcija sistema i sl. Veza izmedu sistema tehničkog obezbeđenja i Centra ostvaruje se putem direktne veze, poprečnih veza, telefonske linije, mobilnom telefonijom, radio vezom...

Organizacijom centra za tehničko obezbeđenje automatski se smanjuje potreban broj radnika na poslovima fizičkog obezbeđenja, što je vrlo važno ako obezbeđenje posmatramo sa ekonomskog aspekta. Sve informacije o napadu na objekat, prenose se do centra gde se vrši brza i stručna obrada istih, a potom se prenosi nadležnoj službi koja vrši intervenciju. 

Vodjen iskustvom u radu sa sistemima video nadzora, Eson je izabrao i sarađuje sa najboljim svetskim proizvođačima video opreme, među kojima su:  Ganz, Arecont Vision, Panasonic, Samsung, Sony, Tracer, AV Tech, Topica, Video Security, Geovision,   Dedicated Micros, Sanyo …

U slučajevima kada su prisutne posebne potrebe klijenta možemo  implementirati  termovizijske sisteme vrhunske izraelske kompanije FLIR, kao I specijalne APNR sisteme za prepoznavanje tablica. (detaljnije)

PRIMERI OPREME U PONUDI  ZA KLIJENTE STANDARDNIH POTREBA

KAMERE:

B-201 Miniature Kamera
1/3" SHARP DSP CCD COLOR, 400TVL, 12VDC-120mA, 3.6mm/F2 – 92
B-200 1/3" DSP CCD COLOR Board Kamera, SHARP Solid-State CCD Sensor, 380TVL, 12VDC-100mA, Min. Illumin. 0,4Lux/F2
AD-200 1/3" SHARP DSP CCD COLOR Armour Dome Camera, 400TVL, 12VDC-120mA F2, f=3.6mm
AVC 527SS 1/4" SONY DSP CCD IR COLOR Weather Proof Camera, 420TVL, CDS Automatic IR Trigger ON/OF, INFRA RED ILLUMINATOR (24 PCS of infraraed LED) CDS, Effective IR Range: Over 10-15m
Samsung SDZ-330 1/4" Kolor/Mono (Dan-Noć), 520TVL, 0.003lux, auto iris, SSRN, BLC, AGC, OSD, WDR, detektor pokreta, optički zum 30x (3.3-99mm), RS485, 12VDC, sa kontrolerom SCC-100

Samsung SDC-415 1/3“ SONY Super HAD CCD, 530TVL, 795x596, 0.002lux/0.3 lux, S/N 50dB elektronsko povećanje osetljivosti 128 puta, integrisan detektor pokreta
Samsung SID-450P 1/3“ SONY Super HAD CCD, 530TVL, 0.002lux/0.3 lux, S/N 50dB elektronsko povećanje osetljivosti 128 puta, integrisan detektor pokreta


SMART VIDEO SISTEM

obezbeđuje aktiviranje sistema na pokret u zoni snimanja sa automatskim arhiviranjem svih događaja.
Obezbeđujemo i potreban softver, obuku, tehničku podršku i servisiranje sistema.

 

 

 


PRIMER OBEZBEĐENJA PORODIČNE KUĆE


UREĐAJI ZA SNIMANJE

AVC787D DVR-HIGH RESOLUTION MPEG-4 NETWORK, 16 ch DVR sa IR daljinskim upravljačem, 400 fPS, LAN, ADSL, GPRS ili ISDN, DHCP sa DDNS funkcijom, USB konektora za BackUp, PELCO_ D protokol, DVD R/W ili CD R/W backup, VGA izlaz.
SVR-950/160 16CH DVR – 9 CH, prikaz 225fps, snimanje 100fps, MPEG-4, DVD, web server, detektor pokreta, audio, zum, alarmni ulazi, USB, 160GB HDD
DVR-J4MNA,4Ch Simplex DVR with Remote Controller, 1Ch-Audio, LAN-TCP/IP, DHCP, DDNS support, Recording Mode: Motion Detection.

DODATNA OPREMA

PC kartica za video I audio nadzor GEOVISION,
1-16 CH, 25-400 fps
Kućišta za kamere,spoljnja-unutrašnja, metalna-plastična, otporna na atmosferske uticaje, VANDALPROOF
Nosači za kamere,
Plastični - metalni
OPTIKA, 3,6-50mm, Auto, Manual, Fixed Iris opcije,
19-170 stepeni dijagonalni ugao, PIN HOLE optika...

O VIDEO NADZORU

Moderni sistemi videonadzora omogućavaju snimanje i praćenje  svih događaja u i oko Vašeg proizvodnog pogona, poslovnog prostora ili kuće, te sve slike snima digitalno u centralni uređaj videonadzornog sistema DVR ili PC.

Videonadzorni sistem ima dvostruko dejstvo:
preventivno, deluje psihološki na eventualne počinioce krađe ili prekršaja discipline i značajno smanjuje procenat pokušaja.

kurativno, nakon izvršene krađe ili prekršaja kao dokaz postoji video zapis na osnovu kojeg se može identifikovati izvršilac.

Oba dejstva su neophodna jer osnovni cilj je sprečavanje krađe, ako ipak do krađe dođe da počinioca identifikujemo  i omogućimo policiji lakše privođenje počinioca.

Video nadzor koristimo: za nadzor proizvodnih procesa, rad mašina, objekata, robe u prodavnicama ili skladištima, izloženih eksponata, ulaz i izlaz vozila, utovar i istovar robe, radnike u firmama, bolesnike na intenzivnoj nezi,  posetioce, nadzor životinja u tovilištima, prasilištima.

Naročitu pažnju treba posvetiti pravilnom odabiru opreme i pravilnom pozicioniranju. Najbolje odabrana oprema ako je loše pozicionirana neće pružiti potrebnu zaštitu i biće bačen novac. Zbog toga posao odabira i ugradnje opreme za video nadzor poverite profesionalcima.

Video nadzor može biti trenutan ako se posmatra na za to postavljenim monitorima i ako imate za to određene osobe ili naknadan tj ako pregledate snimljeni materijal. Za što manji utrošak prostora, na medijumu za snimanje (HDD), koristi se detektor pokreta. Detektor pokreta je softverski algoritam koji upoređuje trenutnu sliku sa prethodnom i ukoliko ima razlike počinje snimanje. Snimanje se vrši sve dok traje kretanje a nakon prestanka kretanja prestaje i snimanje.

U firmama koje imaju LAN moguće je vršiti nadzor sa bilo kog računara u mreži (uz lozinku za odobrenje pristupa nadzornom sistemu). Moguć je nadzor preko ISDN, ADSL, bežičnog ili kablovskog interneta (uz dodeljivanje PUBLIC IP adrese od strane Vašeg provajdera).

O KAMERAMA

Naziv kamera dolazi od latinske riječi "camara obscura" što znači tamna soba. U takvim sobama vršili su se eksperimenti sa prvim pokušajima fotografije, a i prve kamere bile su u stvari tamne kutije u kojima izrađivala fotografija.
1826 godine Joseph Nicephore Niepce je napravio prvi negativ filma.
1931 Vladimir Zworykin, Rus poreklom, je tvorac prve elektroničke kamere koja se sastojala od elektronske cevi te stoga naziv cevne kamere.
Daljim razvojem se došlo dodva osnovna tipa cevnih kamera: Vidicon i Newicon.

Vidicon kamere  su bile jeftinije i manje osjetljive. Za crno belu sliku trebalo im je 5 do 10 luxa refleksije pri F1.4
za Newicon kamere trebale su samo 1 lux, bile su puno skuplje i zahtevale su rad sa auto iris objektivom.

Kasnijim razvojem se došlo do CCD ( Charge Coupled Device ), koji je bio nova prekretnica u razvoju kamera, te potpuno zamenio cevne kamere.

CMOS SENZORI ZA VIDEO NADZOR

Ovaj tip senzora je slabije zastupljen u  kamerama koje se koriste za video nadzor i to najčešće u jeftinijim kućnim varijantama. Razlog je što senzori koji se koriste za video nadzor imaju sliku lošijeg kvaliteta,  minimalna osetljivost im je slabija ali im je cena veoma niska. CMOS senzori se razvijaju i koriste za druge aplikacije (specijalne kamere, digitalni fotoaparati itd) gde postižu izvanredne rezultate. Nazivaju ih i pametnim senzorima jer se gotovo sva elektronika nalazi u sklopu samog senzora. Odlikuju se dobrim odnosom signal-šum, manjom potrošnjom električne energije, većom brzinom itd.

CCD SENZORI ZA VIDEO NADZOR

CCD senzori se izrađuju za različite aplikacije kao: kamkorderi, digitalni foto aparati, industrijske kamere, filmske kamere, kamere za medicinu, istraživanje svemira, video nadzor (video security) itd. Svi ovi tipovi senzora su specijalizovani za određenu namenu pa su tehničke mogućnosti i funkcionalnost u strogoj korelaciji sa cenom. Česta se pitamo: zašto kolor kamere za video nadzor imaju manju rezoluciju od običnih kamkordera? Najčešći razlog je kvalitet senzora koji je za video nadzor predviđen za 24-ro časovni rad, kvalitet slike, osvetlenje, boja itd. CCD senzori za video nadzor proizvode se najčešće u formatu od 1/3" i 1/4" ali postoje kamere koje koriste i  1/2" , 3/4", 1" pa i veće senzore. Veća dijagonala CCD-a omogućava i bolji kvalitet slike. Često senzori 1/4" i 1/3" nose istu tehničku specifikaciju, ali u praksi pokazuju prednost 1/3" CCD. Na malim CCD image-ima npr. 1/4" rezolucije 480 TVL ( oko 430.000 pixela ) pixel je značajno manji nego kod CCD image 1/3" istih karakteristika. Veći pixel može da primi više svetlosti i omogućava precizniju interpretaciju boja. Kod CCD image 1/3" i 1/4" pixeli su zgusnuti na maloj površini pa je potrebna kvalitetnija optika koja će precizno usmeriti svetlo. Prednost im je niža cena i koriste se uglavnom zato što su jeftiniji. I na kraju, ali ne i najmanje važno, moderni video nadzorni sistemi su koncipirani za pravljenje digitalnih zapisa, veći senzor tj. veći broj tačaka zahteva veći prostor na HDD-u što smanjuje broj dana smeštenih na današnji kapacitet diskova.

Kamere za video nadzor se proizvode u dve rezolucije: srednja (512 X 580 = oko 290.000 tačaka) i visoka (750 X 580 = oko 430.000 tačaka). Kamere sa većim brojem tačaka još uvek nisu u upotrebi u sistemima za video  nadzor i ne nalaze se u ponudi najvećih svetskih proizvođača. Trenutno na tržištu najviše rezolucije kamera u boji na bazi CCD-a visoke rezolucije ( 430.000 tačaka ) su SONY 540 TVL , PANASONIC 535 TVL , OXIC 530 TVL , SANY 520 TVL itd (prema stanju  tržišta sa početka 2005. godine). Na tržištu postoje i drugi modeli sa više od 1.000.000 pixela, ali se u praksi izuzetno retko koriste pa ih nećemo obrazlagati.

Spektralna osjetljivost CCD elementa u osnovi je rezultat foto-električnog fenomena. Veće talasne dužine (područje infra crvenog) ulaze dublje u silikonsku strukturu CCD-a, pa ometaju rad CCD-a. S druge strane povećavaju mu osjetljivost na svetlo. CCD element radi u području od 400 nm do 1100 nm, a najosjetljiviji je u području od 800 nm (infra crveno područje). Crno-bele kamere nisu toliko osjetljive na smetnje izazvane infra crvenim svjetlom, pa obično i nemaju filtre, iako dodavanjem filtra za talasne dužine preko 700 nm poboljšala bi se rezolucija, bolji odnos signal-šum i prirodnija konverzija kolor okoline na nijanse sive boje.

S druge strane kolor kamere moraju da koriste infra crvene filtre jer im infra crveno (I.C.) svetlo ometa rad CCD-a, te da u najvećoj mogućoj meri oponašaju ljudsko oko. Taj filter je ujedno i jedan od razloga zašto su kolor kamere manje osjetljive na svetlo od crno-belih kamera. DAY & NIGHT kamere pod dnevnim svjetlom rade kao kolor, a pod I.C. osvetljenjem kao crno-bele kamere. Ljudsko oko ne vidi pod infra crvenim svjetlom. Kod vrlo slabog svetla u vidljivom spektru ne razaznaje boje, nego sve vidi u nijansama sivog. Senzor CCD kamera sastoji se od više stotina hiljada tankih foto osetljivih dioda. Za izradu senzora najzastupjenija su dva materijala: Silicijum i Germanijum. Silicijum je najosjetljiviji u području između 500 i 1000 nm, a Germanijum između 500 i 1500 nm, ali sa karakteristikom koja je bolja tek iznad 800 nm. Stoga se Germanijum koristi uglavnom za specijalne I.C. kamere, dok se silicijum koristi za uobičajene kamere kao i manje zahtevne I.C. kamere.

CCTV

CCTV (closed-circuit television ) - televizija zatvorenog kruga predstavlja sistem kamera za nadzor koje su direktno povezane kablovima ili drugim sredstvima.

CCTV je često korišćen u oblastima gde je postojala velika potreba za sigurnošću, kao što su banke, kazina ili aerodromi. Takodje se koristio i u vojne svrhe. Korišćenje CCTV-ja na javnim mestima izazvalo je debate tipa SIGURNOST ili PRIVATNOST.

CCTV je u početku nastala kao sredstvo za povećanje sigurnosti u bankama. Danas se CCTV razvio do te mere da je dovoljno jednostavan i jeftin da se može koristiti u kućnim bezbednosnim sistemima, kao i za nadzor.

CCTV je delom odgovor na bombardovanje IRE u Velikoj Britaniji. Inicijalni eksperimentii u Velikoj Britaniji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina (uključujući i spoljašnji CCTV koji je instaliran u Burnemutu 1985.) utrli su put CCTV-ju što je rezultovalo naglim povećanjem broja instaliranih sistema. Uskoro su ovi sistemi pokrivali centre mnogih gradova, stanice, parkinge i institucije. Tačan broj CCTV kamera  u Velikoj Britaniji je  nepoznat. Godine 2002 je jedan izvor u Britaniji objavio da je na osnovu istraživanja  utvrdio da se u Londonu u privatne svrhe u tom momentu koristilo 400.000 kamera, a da je ukupan broj broj kamera u Velikoj Britaniji oko 4.000.000. Britanija zauzima 20 % CCTV tržišta i ima odnos jedna kamera na 14 stanovnika. Ovaj izvor takodje dodaje da su kamere najveći efekat imale u suzbijanju auto kriminala kada su korišćene na parkinzima kao i u taksi vozilima i policiskim kombijima.

U SAD-u korišćenje CCTV-ja je bilo manje rasprostranjeno, mada u porastu i generalno se bori sa jakom opozicijom. 1998.u Njujorku je bilo oko 3.000 CCTV sistema. Najmerljiviji efekat CCTV-ja nije prevencija kriminala nego detekcija i optužba.
Veći broj važnih slucajeva ubistva su rešeni korišcenjem CCTV evidencije.

Prve CCTV kamere koje su korišćene na javnim mestima su bili grubi, upadljivi, crno beli sistemi slabog kvaliteta i male rezolucije bez PTZ mogucnosti. Moderni CCTV sistemi koriste male, kolor kamere visoke rezolucije.

Poslednja istraživanja u SAD-u i Britaniji su doprinela kompjuterizovanju monitoringa tako da CCTV operator ne mora više beskonačno da gleda u sve ekrane. To takodje znači da jedan operator može da prati mnogo više kamera nego ranije. Ovakav sistem ne posmatra ljude direktno. Umesto toga on prati njihovo ponašanje tražeći određene pokrete ili određene tipove odeće ili prtljaga. Teorija koja stoji iza ovoga bazirana je na tome da se ljudi na javnim mestima ponašaju ili oblače predvidljivo. Ljudi koji nisu deo "gomile", na primer kradljivci automobila se ne ponašaju isto. Kompjuter može identifikovati njegovo kretanje i obavestiti operatera. Potencijalno, i stajanje na ulici čekajuci da se sretnemo sa nekim može aktivirati ovaj sistem.

IP VIDEO NADZOR - korak napred

Kada se odlučite za kupovinu IP baziranog video nadzora morate znati šta tačno tražite i šta pojedini termini znače.

Prvobitno je video nadzor bio baziran na analognoj tehnologiji-CCTV ili televizija zatvorenog tipa i snimanje na video kasete.Ovo je bilo dovoljno za snimanje onoga što se dogodilo ali u stvari nije prenosilo informacije uživo tako da nije bilo prakticno za nadgledanje radnji sa udaljenih lokacija.Jednostavno se moglo videti samo ono što se dogodilo posle odredjenog dogadjaja. Kvalitet slike nije bio sjajan i oslanjalo se dosta na ljudsku pouzdanost-neko je morao da se seti da promeni kasetu itd.

DIGITALNA REVOLUCIJA VIDEO NADZORA

Sa ekspanzijom interneta i povecanjem prisustva LAN-a (local area network), tehnologija je napravila veliki korak u video nadzoru devedesetih godina.Katodne lampe u analognim kamerama zamenjene su CCD senzorima i digitalne kamere postale su priuštive vecini ljudi.

Ova kombinacija znacila je dve stvari : prenos slike uživo putem interneta ili zatvorene mreže za nadzor i mnogo bolju, jasniju sliku koju je lakše pratiti i sa kojom je lakše manipulisati.

OSNOVE IP VIDEO NADZORA

Digitalna kamera "vidi" prizor ispred nje, emituje video slike kao digitalizovan signal putem LAN-a gde se prenosi na kompjuter ili server. Server obradjuje sve ove  podatke. U zavisnosti od softvera koji upravlja slikama može ih snimati , prikazivati ili preusmeriti bilo gde u svetu.

Softverski paket se lako može nadgraditi drugim softverom za analizu podataka, selekciju specificnih detalja koje treba nadgledati, kao i gomilu drugih funkcija što ga cini istinski prilagodljivim bezbednosnim alatom.

Pravi IP video nadzor koristi CCD kamere koje koriste procesiranje signala koji šalje video stream u paketima putem LAN-a  koristeci UTP kablove Cat5 umesto koaksijalnih,ima vece iskorišcenje bandwidth-a (kroz jedan standardni jeftini UTP Cat5 kabal može da se pusti 220 kamera) i standardnu TCP/IP komunikaciju.

Ako je bitna bezbednost , pun digitalni nadzor ima prednost u enkripciji podataka što podrazumeva maksimalnu zaštitu podaka tokom njihovog prenosa. Ovako nešto nije moguce sa analognim video nadzorom.

U poslednje vreme pojavile su se potpuno digitalne kamere sa integrisanim serverima koje su potpuno samostalni uredjaji. One prenose signal direktno do krajnje lokacije za nadgledanje i cuvanje podataka.

NA POLA PUTA

Na "pola puta" ka potpuno digitalnom sistemu za video nadzor nalazi se DVR-digitalni video rekorder. DVR je stepenica više ka naprednoj IP tehnologiji.

U suštini DVR sistemi koriste iste kamere i kablove kao stari analogni sitemi ali je stari VCR zamenjen DVR-om za cuvanje podataka.  Analogni podaci se konvertuju u digitalne pa se mogu cuvati na hard disku, ali kvalitet snimljene slike ostaje analogan.

Zato kada kupujete sistem za video nadzor pitajte da li je digitalni sistem baziran na DVR-u ili kameri jer neki proizvodjaci ili prodavci smatraju sistem digitalnim na osnovu digitalnog snimanja podataka iako su kamere i sistem prenosa dalje analogni.

"IĆI CELIM PUTEM"

Neki ljudi će preći na hibridne modele CCTV/DVR kao prvom koraku u evoluciji video nadzora iznad analognog. Ipak prelazak na ovaj metod uveliko ignoriše nacin na koji IP video nadzor radi.

Sa CCTV/DVR nadzorom, vi ste u stvari odložili neizbežno dodajuci relativno novu tehnologiju (HDD, digitalno cuvanje podataka) na staru analognu tehnologiju.

Umesto da ste krenuli napred u nešto potpuno novo prolongirali ste opstanak starog.

PREDNOSTI IP VIDEO NADZORA

Digitalni nadzor može se raditi preko LAN-a ali  i TCP/IP  prenos ima smisla za udaljene lokacije ili više lokacija i za daljinsko snimanje podataka na back-up serverima i hard diskovima za dugotrajno cuvanje.

Sa IP video nadzorom možete povezati vašu kameru ili kamere na bilo koju mrežu ili bežični adapter a postavljanje kamere je veoma fleksibilno.

Kamere koje se povezuju na PC (WEB kamere) još uvek moraju biti do maksimalno 10 metara udaljene od racunara.

Postavjanje IP baziranog sistema za video nadzor je lako - jednom kada podesite IP adresu, "u igri ste" u jednom veoma stabilnom i pouzdanom sistemu. Obzirom da je ovo tehnologija buducnosti ona je potpuno nadogradiva. Necete prerasti  ovaj sistem u skorije vreme jer je dalji razvoj baziran na poboljšanju ovog tržišta. To znaci da cete biti u mogucnosti da proširujete i poboljšavate ovaj sistem godinama , dok stari sistemi polako izumiru.

UPOREDJIVANJE ANALOGNOG I IP BAZIRANOG SISTEMA VIDEO NADZORA

Najbolji nacin da se shvate razlike izmedju analognog i IP video nadzora bio bi da se uporede kako rade:

ANALOGNI ILI CCTV+DVR VIDEO NADZOR
jednostavan za korišcenje kao VCR
menjanje kaseta i premotavanje znaci da se cesto umeša ljudski faktor
kvalitet slike je loš
kasete se istroše vremenom
emitovanje slika uživo nije prakticno
puno prostora za skladištenje
koristi amalogno snimanje , snimanje slike niskog kvaliteta i nemogucnost da se lako pretražuje i pregleda
dodavanje u DVR sistemima mora biti u blokovima od 16 kanala

 IP BAZIRANI SISTEMI VIDEO NADZORA
snimanje u IP baziranom sistemu video nadzora podrazumeva momentalni prenos slike bilo gde u svetu
može se nadzirazi veci broj kamera sa jedne udaljene lokacije
nema gubitka u kvalitetu snimka tokom vremena ili višestrukog gledanja
digitalna slika je daleko kvalitetnija od analogne
snimak je visoko kompresovan zbog lakšeg skladištenja i može se transportovati kroz razlicite medije
digitalni snimak se može enkriptovati zbog sigurnosti podataka
prilagodjiv frame rate
daljinsko nadgledanje preko interneta ili bežične konekcije
koriste se standardne IP video kompresije
IP kamere se mogu dodavati pojedinacno ili u grupama u zavisnosti od potreba

Ako razmatrate unapredjenje ili nadgradnju video nadzora za vašu firmu, razumevanje kako IP bazirani video nadzor radi ucinice vašu odluku lakšom.IP video nadzor je buducnost i mada je trenutno možda malo skuplji očito je da investirate u superioran kvaliteti i fleksibilnost.

PC bazirani digitalni video sistemi

PC baziran DVR se sastoji iz računara, video "capture" kartice i namenskog softvera programira se i koristi putem tastature i miša. Video se snima na HDD u kompresovanom formatu.

Ovakav nacin snimanja omogucava da se sacuva velika kolicina video snimka U proseku se kontinuirani snimak sa četiri kamere u trajanju od 30 dana može smestiti na 80-gigabajtni HDD.Da bi ste udvostručili dane snimanja jednostavno dodajte još jedan HDD.

Ukoliko to ne uradite sistem će snimati na postojeći HDD dok ima mesta na disku a zatim ce izbrisati najstarije klipove i snimati novi video.Video se može gledati na monitoru ili sačuvati na na CD-u. Takođe možete štampati ili sacuvati JPEG sliku bilo kog video frejma. Ovaj sistem vam omogućava da gledate ili puštate snimak bilo koje kamere a da pritom ne remetite proces snimanja.


KABL I MAKSIMALNA UDALJENOST

Za prenos videa od kamere koristi se koaksijalni kabl. Maximalna udaljenost više zavisi od kabla nego od same kamere. Koriteći RG 59 možete raširiti do 15 m, a sa RG6 do 25 m.

KAMERE

Svaka kamera profesionalne klase koja koristi RCA ili BNC konektore će raditi sa ovim sistemom.

PREDNOSTI
visoka rezolucija snimanja 640x480
jednostavan za korišćenje i fleksibilan
lak za održavanje
skladistenje velike količine snimljenog video materijala
jednostavna ugradnja

OGRANIČENJA
Pošto sistem radi na PC-ju sa Windows operativnim sistemom korisnik mora imati barem prosečno znanje rukovanja računarima.

DVR

Digitalni video rekorder (DVR), koji se još zove i Personalni video rekorder (PVR) je uredjaj koji snima video zapis na digitalni medijum za skladištenje podataka.

Termin uključuje samostalne kutije, analognu video kameru koja ima takvu funkcionalnost i software za računar koji omogućava video zapis i puštanje istog na disk kao i sa diska.

Prvi DVR je testiran 1965. kada je firma CBS istraživala mogućnosti trenutnog zamrzavanja frejma i ponovnog premotavanja. Prvi komercijalni hard disk video rekorder pustila je u prodaju 1967. kompanija Ampex. HS-100 je snimao analogni video na digitalni hard disk i mogao je uskladištiti maksimum 30 sekundi.

DVR baziran na hard disku

Uređaj koji je postigao najkomercijalniji uspeh bio je TiVo. Imao je sposobnosti kao sto su snimanje na DVD, preskakanje reklama, pauziranje live TV, ponavljanje interesantnih scena, deljenje zapisa preko Interneta kao i programiranje i daljinsku kontrolu preko PDA, umreženih računara ili web browsera. Većina DVR uređaja koriste MPEG format za enkodiranje analognog video signala.


DVR baziran na DVD

DVR baziran na DVD, koji može snimati na CD ili prazan DVD prvi put se na tržistu pojavio u Japanu 1999. a zatim 2000. u ostatku sveta.

Predviđalo se da će biti prirodni naslednik VCR zbog nekoliko tehnickih razloga:

 • primetno superiornog video i audio kvaliteta
 • lakši za rukovanje
 • nije potrebno ponovno premotavanje
 • brzi pristup odredjenom delu video zapisa
 • manji prostor za zapis
 • višejezično titlovanje i označavanje
 • kopije ne blede
 • playlisting
 • mogućnost brisanja određenih delova zapisa itd.

Karakteristike hardvera i softwera

 • jedan  ili više video ulaza za analogni ili digitalni video sa coaxialnim kablom, kros kablom ili optičkim fiber kablom. Najčešći broj izlaza su 1, 4, 8, 16 i 32.
 • izlazni video signali se koriste za različite video opreme kao sto su matrix switcheri, multiplexeri i video monitori.           
 • mrežna konekcija za kontrolu snimljenog zapisa, slanje ili primanje
 • konekcija sa spoljnim  uredjajima za kontrolu kao sto je tastarura
 • konekcija sa spoljnim pan-tilt-zoom uredjajima
 • spoljni  CD, DVD, VCR uredjaji za arhiviranje video snimka
 • konekcija do spoljne  RAM memorije
 • ulazi za alarm, obicno jedan po video ulazu
 • detekcija pokreta
 • mogucnost da korisnik sam selektuje image capture rate
 • markiranje datuma i vremena
 • jedan ili vise kanala za snimanje zvuka.

Bežični IP VIDEO

U poslednjoj deceniji beleži se ogroman porast u korišćenju bezlicencne radio tehnologije za prenos podataka, zvuka i videa kroz mrežu, udaljavajući se od tradicionalnog kablovskog prenosa.

U okviru mnogih organizacija, bežična tehnologija se koristi kao proširenje tradicionalne žičane infrastrukture - bežični access point se poveže sa postojećom mrežom na mestima gde bi kabliranje bilo preskupo. Spolja, bežično ethernet povezivanje se koristi da bi se umrežile zgrade koje su po nekoliko kilometara udaljene jedna od druge.

Sve više, ova tehnologija se smatra visoko komplementarnom IP videu, i vrlo često su ove dve tehnologije povezane.

Brzo postavljanje wireless-a je glavna prednost iz perspektive vremena i cene:

 • To je najčešće najjeftiniji način da prenesete podatke od tačke A do tačke B jer se suštinski smanjuju troškovi postavljanja kabla i-ili zakupljivanje linija od raznih provajdera.
  Koristeći bezlicencni radio nema odugovlačenja i troškova kao što su dobijanje dozvole za postavljanje kablova itd.

 • Najznačajniji trošak za opremu -predajnik, prijemnik i antene- je značajno manji za kupovinu i instalaciju.
  Sa minimalnim operativnim troškovima se instalira. Manji trošak po prenetom megabajtu brzo realizuje povratak investicije.

 • Sa manje kabla za instaliranje, vreme projekta se značajno smanjuje i poremećaj poslovanja je minimalizovan.

IP VIDEO - iskorišćavanje bežične tehnologije

IP video se koristi da bi opisao prenos, kontrolu i snimanje živih digitalnih CCTV slika preko IP baziranih mreža.

IP sistem video nadzora fukcioniše kroz standardnu korporativnu mrežu.Pošto ona uglavnom obuhvata celu organizaciju IP sistem video nadzora se može povezati sa njom. Tradicionalna oprema u kontrolnim sobama može boti zamenjena računarima , što je najčešće i poželjno , da bi se radio monitoring i snimanje sa bilo koje kamere iz bilo koje tačke u mreži.

Postoji mogućnost da se analogne kamere priključe na mrežu putem IP video servera koji kompresuju analogni video u DVD kvalitet MPEG4 digitalnog videa koji se prenosi dalje kroz mrežu. IP video serveri omogućavaju da se bilo koja analogna CCTV kamera poveže na mrežu, tako da posojeća oprema može biti iskorišćena prilikom prelaska na IP sistem video nadzora.
Ipak , za nove instalacije najbolje je koristiti IP kamere. One su kombinacija visoko profesionalnih  CCTV kamera i video servera  i mogu se direktno povezati na mrežu, što je mnogo povoljnije rešenje od postavljanja analognih kamera sa serverima. Što se tiče bežičnog umrežavanja postoje bežične IP kamere kojima je samo potrebna konekcija na struju.

Postaje jasno da IP bazirani sistemi zamenjuju stare, analogne CCTV sisteme jer su jeftiniji, lakši za montažu i povrh svega nadogradivi.Ako se posle odredjenog vremena odlučite da dodate još jednu kameru u vaš sistem sa IP sistemom Video nadzora možete to veoma lako učiniti, potreban vam je samo priključak na mrežu. Na Olimpijadi u Atini 2004. korišćen je IP bezbednosni sistem. Sistem je obuhvatao preko 2000 kamera na 47 mesta u oblasti od 250 km. Njima se moglo pristupiti iz 63 komandna centra u kojima je radilo 1250 operatora. Ovako kompleksan sistem ne bi mogao biti uradjen sa analognom opremom.

Povećana fleksibilnost

Iako su nesumnjive prednosti IP video nadzora za instalacije kompleksnih sistema on je takodje idealno rešenje i za manje CCTV sisteme posebno za nadogradnju postojećih instalacija.Prilikom takve nadogradnje zastarela oprema se zamenjuje ali sve kamere , monitori mogu biti zadržani. Korišćenjem IP video servera sve postojeće kamere i monitori se mogu medjusobno povezati. Suštinski postojeća kontrolna soba u velikoj neri može ostati nepromenjena.Sa dodatkom jednog ili dva računara sve prednosti IP CCTV sistema mogu biti dostupne bez potrebe za menjanjem poznatog okruženja u kontrolnoj sobi. Kada jednom uradite prebacivanje sistema u budućnosti ga je veoma lako proširivati. 

Korišćenje bežične infrastrukture omogućava dodatnu fleksibilnost. Postojeće kamere lako mogu menjati lokacije - idealno za privremena i taktička rešenja - a više lokalnih žičanih mreža koje sadrže IP video opremu lako se mogu bežično povezati   stvarajući jednu IP video mrežu sa izuzetnom pokrivenošću i kontrolom.

 

 

 


Povećane performanse

Bazirani na postojećim 802.11 a/b/g  bežičnim standardima , bridging sistemi sada mogu pouzdano isporučivati više od 54 Mbps ili čak 108 Mbps u turbo modu - što je uporedivo sa mnogim tradicionalnim mrežama  i može obezbediti potreban bendvit za IP sisteme video nadzora. 

U oktobru 2008. godine očekuje se konačno usvajanje standarda 802.11 n koji će omogućiti 6 puta veći protok. To će naraviti mesta digitalnom video sledeće generacije i kamerama visoke rezolucije.

Polazeći od dometa,eksterni point-to-point i multipoint linkovi sada mogu dostići daljinu preko 40 km.  Dok je ranije optička vidljivost bila zahtevana, korišćenjem novih tehnologija uključujući OFDM zasnovanu na reflekciji radio talasa, to više nije slučaj.

 


Sigurnost prenosa

Često osporavana kao manje sigurna od žičanih linkova , bezbednost bežičnog prenosa je sazrela. Na primer, tipični bežični sistemi danas ugradjuju najnaprednije tehnologije enkripcije. To podrazumeva 128-bitnu AES enkripciju koju koristi i vlada SAD-a za zaštitu svojih strogo poverljivih dokumenata, TKIP (slučajno pravljenje jednog od 500 triliona ključeva za svaki paket poslatih podataka) i 152-bitni WEP i  RADIUS (autentifikacija digitalnog potpisa)- što upad u bežičnu mrežu čini veoma teškim, gotovo nemogućim.  Dodatno svako ko pokušava da prisluškuje radio prenos jednostavno ne može da razazna ono što čuje.


Upravljanje

Jedna od ključnih prednosti IP baziranih sistema je mogućnost daljinskog monitoringa i upravljanje kamerama i drugim sistemima kroz mrežu. 

Da bi podržali ovo, najnoviji sistemi bežičnog prenosa takodje imaju mogućnost daljinskog upravljanja kao što je Simple Network Management Protocol (SNMP),dajući mrežnim administratorima mogućnost da identifikuju izvor i tip anomalije.


Instalacija IP sistema u 10 koraka

DESET KORAKA DO USPEŠNE INSTALACIJE IP VIDEO NADZORA: UVOD

Istražićemo 10 koraka koje profesionalci u oblasti video nadzora mogu preduzeti da bi uspešno implementirali sistem IP video nadzora. To su :

Korak 1: Biranje mrežne kamere (detaljnije)
Važno je izabrati kamere koje odgovaraju potrebama vaše firme. To uključuje kamere koje mogu biti pan/tilt/zoom, vandal-proof, weather-resistant ili fiksne dome. Svi tipovi kamera se mogu pomešati u jedinstven sistem IP video nadzora koji će ispuniti vaše bezbednosne potrebe. Takodje moramo razmotriti i to da nisu sve mrežne kamere iste. Neke jeftine mrežne kamere u početku mogi biti primamljive ali profesionalci u ovoj oblasti moraju razumeti koliko komponente mrežne kamere utiču na njene performanse i iždržljivost.

Korak 2: Kompresija  (detaljnije)
Svi digitalni sistemi video nadzora koriste neku vrstu kompresije digitalnog videa. Veoma važno je izabrati pravu kompresiju i odlučiti se izmedju zakonom zaštićenih ( JPEG 2000) ili industrijskih standardnih kodeka kao što su MJPEG ili MPEG-4. Kompresija takodje odredjuje koji snimci su prihvatljivi na sudu tako da je ovo jako važno za bezbednosne inastalacije i instalacije video nadzora.

Korak 3: Video menadžment (detaljnije)

Današnji video sistemi mogu proceniti situacije i preduzeti odgovarajuču akciju umesto da samo pasivno snimaju. Alati video menadžmenta zavise od aplikacije i mnogih drugih faktora koje treba razmotriti. Mi ćemo uzeti u obzir dostupan bendvit, kapacitete skladištenja, skalabilnost, kontrolu frame rate-a i mogućnost integracije.

Korak 4: Snimanje i skladištenje  (detaljnije)
Kada odredjujemo potrebe skladištenja uzimamo u obzir frame rate (broj frejmova u sekundi), dužinu čuvanja snimljenog videa,zahtevana redundansa, koji tip skladištenja najbolje odgovara npr, skladištenje u mreži ili van mreže.

Korak 5: Pripajanje analognih kamera  (detaljnije)

Dakle imate analogne kamere? One takodje mogu biti integrisane u sistem mrežnog video nadzora koristeći video servere. Analogna kamera se jednostavno poveže na video server koji digitalizuje, kompresuje i prenosi video putem mreže. ovo može koristiti da bi se smanjili troškovi instalacije jer možemo nastaviti da koristimo staru opremu. Medjutim u nekim slučajevima nije dovoljno konvertovati video strim analogne kamere u digitalni jer u tom slučaju postoje ograničenja u kvalitetu slike.

Korak 6: Bežično umrežavanje (detaljnije)

Nekad su bežična rešenja najbolja i najisplativija opcija za sisteme video nadzora.  Recimo u istorijskim zgradama gde bi instalacija kablova oštetila enterijer ili tamo gde je potrebno premeštati kamere na nove lokacije (npr. gradilišta). ova tehnologija se može kotistiti i za udaljene lokacije da bi se izbeglo skupo podzemno kabliranje.

Korak 7: Dizajniranje mreže (detaljnije)

Dizajn svake mreže je specifičan i odgovara potrebama korisnika. Pre izbora kamera važno je razmotriti IP adresiranje i transportne protokole sa metodama prenosa, bendvit, skalabilnost i sigurnost mreže.

Korak 8: Bezbednost  (detaljnije)

Bezbednost videa je jedan od najvažnijih koraka u kreiranju uspešne instalacije IP video nadzora. Skoro sve aplikacije za video nadzor i bezbednost  sadrže osetljive informacije koje ne bi trebalo da budu dostupne svima sa internet konekcijom. Birajući  pravu bezbednosnu opciju kao čto su firewall-ovi, virtuelne privatne mreže (VPN) i zaštitu putem lozinki eliminisaćete brige da će IP video nadzor biti otvoren javnosti.

Korak 9: Vruće tehnologije (detaljnije)

Danas se mnogo više videa snima nego što bi bilo ko mogao da nadgleda ili pretražuje. Stoga je sledeći trend u IP video nadzoru  inteligentni video. Napredne mrežne kamere mogu imati ugradjenu detekciju pokreta  i upravljanje dogadjajima. Takodje još inteligentniji algoritmi kao što je prepoznavanje registarskih tablica, brojanje ljudi , prepoznavanje lica mogu biti ugradjeni u sistem za video nadzor i bezbednost. Spajanjem mrežnih kamera i inteligentnog videa dobija se pouzdaniji i efikasniji sistem od onih sa digitalnim video rekorderima i drugih centralizovanih sistema.

Korak 10: Iskustvo

U poslednjih nekoliko godina hiljade sistema ip video nadzora su instalirani i mnoge lekcije su naučene. Od jednostavnih stvari kao što je postavljanje kamere i uslovi osvetljenja do rada sa IT odeljenjima i tehničarima da bi se rešili problemi kao što je "peak time" (vrh protoka podataka u mreži) za mrežnu upotrebu. Nastavljamo  u istom pobedničkom stilu I dalje.

Protivprovalni sistemi

Celokupna instalirana oprema za tehničko obezbeđenje, bilo da je reč o protiv provalnim alarmnim sistemima, sistemima video nadzora-CCTV sistemima, može da se prati, kontroliše iz jednog centra. U Centru za tehničko obezbeđenje objekata, putem računara i specijalnih programskih paketa, može se vršiti nadzor, upravljanje sistemom tehničkog obezbeđenja, servisiranje određenih funkcija sistema i sl. Veza izmedu sistema tehničkog obezbeđenja i Centra ostvaruje se putem direktne veze, poprečnih veza, telefonske linije, mobilnom telefonijom, radio vezom...

Pored brze intervencije, u centru za tehničko obezbeđenje slivaju svi događaji sa štićenog objekta koji se memorišu i čuvaju, a koji se kasnije mogu koristiti kao dokazni materijal, prezentovati klijentima kroz veliki broj različitih izveštaja o radu njihovog sistema tehničkog obezbeđenja. Pored navedenog memorišu se i sve informacije o ispravnosti sistema, svi eventualni kvarovi se brzo registruju i brzom intervencijom servisne ekipe otklanjaju.

Obezbeđujemo 24-satni nadzor za protiv-provalne alarmne sisteme, test signale, nadzor ulaska/izlaska iz objekta, izveštaji, panik alarmi, nadzorni sistemi za stambene komercijalne i industrijske objekte.

O PROTIV PROVALNIM  SISTEMIMA

Senzori i detektori se već decenijama usavršavaju, objedinjujući elektroniku, optiku i finu mehaniku. Neki senzori su veoma uskonamenski ali zato izuzetno delotvorni u pravilnoj upotrebi.

Došlo se do tačke u kojoj je alarm najbolje sredstvo za otkrivanje i javljanje provale.Eson se uspešno bavi ugradnjom i održavanjem alarmnih sistema. U svom radu sa prrotivprovalnim sistemima izabrali smo najbolje - Paradox! 

U zavisnosti od zahteva klijenta i uslova na objektu, možete se odlučiti za jednu od nekoliko serija alarmnih sistema koje proizvodi Paradox.

PRIMER OBEZBEĐENJA PORODIČNE KUĆE PROTIV-PROVALNIM ALARMNIM SISTEMOM

Paradox serija detektora kombinuje napredne karakteristike i patentirane tehnologije kako bi pružila visok nivo zaštite u sprečavanju lažnih alarma.

DETEKCIJA

prostorna detekcija - unutrašnja

 • ic detektori
 • dualni detektori
 • detektori imuni na kućne ljubimce
prostorna detekcija - spoljašnja

 • ic detektori
 • dualni detektori
 • detektori imuni na kućne ljubimce

prostorna detekcija zvuka

 • detektori loma stakla

detekcija u tački

 • magnetni kontakti
 • panik tasteri i šine

perimetarska detekcija

 • ic barijere za unutrašnju i spoljašnju montažu

bežični detektori
adresabilni detektori

UPRAVLJANJE I KONTROLA

centrale

tastature i ostala upravljačka proširenja
 • modemi
 • konektori
 • moduli za upravljanje i programiranje centrale

ulazno izlazna proširenja

 • magnetni kontakti
 • proximity čitači i kartice
 • kontrola vrata
 • bezkontaktni čitači
 • oprema za centrale, detektore i ostalo
 • bežične centrale i moduli
SIGNALIZACIJA

 • zvučna signalizacija - spoljašnja
 • zvučna signalizacija - unutrašnja
 • svetlosna signalizacija
KOMUNIKACIJA

 • prijemnici i predajnici
 • bežični prijemnici i predajnici
 • monitoring centri


NAPAJANJE

 • uredjaji za napajanje baterija i akumulatora
 • zaštita napajanja

DODATNA OPREMA

Opremu renomiranih svetskih proizvodaca naša firma implementira na osnovu potreba klijenta.
PRIMER PANIK ŠINE i PEDALE – NAGAZNE  itd.

 

ESON Group, Tamiška 14,
11070 Novi Beograd
Tel.  +381 11 318 9273
Fax. +381 11 217 5022
e-mail: office@esongroup.rs
© 2014. Sva prava zadržana.